Yakandoo - Yumeiho masszázstanfolyam

Masszázstanfolyamok

Masszázstanfolyamok a hétköznapokban

Bármennyi különbséget találunk is a különböző masszázsfajták fogásai között, a közös alapokat könnyen felismerhetjük. Érdemes erre a szempontra figyelve röviden áttekintenünk a legismertebb masszázstípusok fő jellemzőit.

Egyetlen masszázstanfolyam anyaga sem nélkülözheti a svédmasszázs bizonyos elemeit. E masszázsfajta célja, hogy az egyes fogásokkal közvetlenül váltsunk ki a szervezet számára kedvező fiziológiai hatásokat. Attól függően, hogy az éppen alkalmazott technika mennyire mélyen érinti a bőrt, az izmokat és a kötőszöveteket, más-más módon járulhatunk hozzá a szervezet regenerálódásához.

A svédmasszázs jól kidolgozott, komplex rendszer; sikerrel alkalmazhatjuk mindazokon a területeken, amelyek valamennyi masszázstanfolyam alapvető témáinak számítanak. Eredményesen oldhatjuk vele a stressz okozta feszültséget és a fájdalmas izomgörcsöket. A véráramlás fokozásával segíthetjük a szervezet jobb oxigénellátását. A kezelés hatására az izmok regenerálódnak, az inak és a szalagok rugalmasabbak lesznek. E masszázstípus sokféle fogásnemet alkalmaz, a legfontosabbak: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibráció stb. A legismertebb nyugati masszázsfajta módszerét tanító masszázstanfolyam az egész szervezet állapotának javítására (nem egy esetben az egészség visszaállítására) teszi képessé a leendő terapeutákat. Ezzel a hatásával persze a svédmasszázs nincs egyedül. A gyakorlatban masszázstanfolyam és masszázstanfolyam között legalább annyi hasonlóságot találhatunk, mint lényegi eltérést.

A thai masszázs eredményei hasonlóak, mint a nyugati technikáké, de az alapvető célt, a jó fizikai-pszichikai közérzetet, az egészség helyreállítását más irányból közelíti meg. A thai masszázs a fizikai test energiapályáit kívánja harmonizálni, az energiablokkok oldásával támogatja a szervezet öngyógyító törekvését. A terapeuta különböző testrészekkel kivitelezi a fogásnemeket: a teljes kézfejet (hüvelykujj, tenyér, ököl), sőt a lábfejet is használja a komplex kezeléshez. Egy masszázstanfolyam keretei között nem lehetséges az összes technikát tökéletesen elsajátítani, de az egyes elemek annyira természetesen egészítik ki egymást, hogy a thai masszázstanfolyam elvégzése után már csak a masszőrön múlik, saját munkájában mennyire használja ki a módszerben rejlő lehetőségeket. A thai masszázs az egyik legősibb gyógymód, a hatásosságát töretlen népszerűsége bizonyítja. A masszázstanfolyam során tanult technikákat az elhivatott terapeuták folyamatosan tökéletesítik, finomítják.

A talpmasszázs hatása mind a nyugati, mind a keleti módszerek számára ismert, hiszen ezen a testrészen szinte az egész emberi szervezet állapota feltérképezhető és javítható. A talpmasszázs technikáját és elméleti hátterét önálló tanfolyamon lehet elsajátítani, de a talp és a szervezet energiaállapota közötti összefüggés valamennyi masszázstanfolyam tematikájában helyet kap. Az emberi test szerveit és a talp különböző részeit energiapályák kötik össze. Mindegyik szervre a talp vele összeköttetésben lévő pontján lehet hatást gyakorolni. Az energiapályák elzáródása betegségekhez vezet, az energiablokkok oldásával viszont a szervezet lehetőséget kap rá, hogy beindítsa saját öngyógyító folyamatait. Bármelyik masszázstanfolyam mellett döntünk, az emberi fizikumnak ez a lépessége kiemelten fontos téma lesz. A frissítő, regeneráló masszázsnak nem feltétlenül komolyabb betegségek megelőzése, illetve megszüntetése a célja. A feszültségektől, kimerültségtől akkor is érdemes megszabadulni, ha „csak” a közérzetünk rosszabb tőle, ha a munkánk és az emberi kapcsolataink látják a kárát. A test összes izmát átdolgozó masszázs különösen ajánlott azoknak, akik bármilyen okból keveset mozognak.

A lomi-lomi (ma-uri) masszázs a bioenergiák lágy nyomásokkal történő áramoltatásával állítja helyre a szervezet egyensúlyát. A polinézektől származó ősi technikát ma már nem csak a titkos sámánisztikus hagyomány őrzői alkalmazzák. A mai kor igényei szerint továbbfejlesztett változata a feszültségoldás, a méregtelenítés és az energetizálás rendkívül eredményes eszköze. A meleg olajjal bekent testet a mély rétegekre ható ritmikus, ismétlődő mozdulatokkal masszírozza a terapeuta. A lomi-lomi masszázs hatásait bármilyen masszázstanfolyam oktatója tanulságos példaként elemezheti.

Népszerűek a bőrfelszínen különböző anyagokat alkalmazó masszázsfajták. A csokoládés masszázzsal egyszerre érhető el fizikai és lelki felfrissülés. Nemcsak a páciens bőrének tesz jót, hanem ezzel együtt a hangulatát is javítja. A csokoládé aktív molekulái hidratálják a bőrt, rendszeres használat esetén késleltetik annak öregedését. A csokimasszázs az egyik leghatásosabb eszköze a narancsbőr elleni küzdelemnek. A wellness- és kozmetikai masszázsfajták közül – elsősorban a csokoládé endorfintermelő képességének köszönhetően – ez a leginkább hangulatjavító módszer. A technikáit önálló masszázstanfolyamon lehet elsajátítani, de akár másfajta masszázstanfolyam ismeretanyagát is kiegészíthetik. A mézes masszázs szintén közkedvelt wellness masszázsfajta. A méz számtalan kedvező tulajdonságát kihasználó masszázstípust tibeti szerzetesek fejlesztették ki. A méznek különösen erős a bőrfiatalító, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, méregtelenítő, kimerültség elleni és depressziót oldó hatása. Ezekkel a célokkal persze nemcsak e sajátos módszert átadó masszázstanfolyam elméleti és gyakorlati anyagában találkozhatunk, de a méz vitamin-, enzim és ásványianyag-tartalma egyedülálló módon fokozza a kezelés hatékonyságát. Minthogy a masszírozásra emlékeztető mozdulatok a mézes kezelések során inkább a vákuumhatás megteremtését szolgálják, a mézmasszázst nem is mindenki tekinti valódi masszázsfajtának. A vákuumhatásra valóban azért van szükség elsősorban, hogy a bőr alá került és onnan ismét a felszínre jutó hatóanyag eltávolítsa a bőrben összegyűlt salakanyagokat. A mozdulatok mégis felfoghatók egyfajta masszőri munkának is, még akkor is, ha ugyanebben a formában nem találhatók meg más masszázstanfolyam tematikájában.

Az aromaterápiás, illóolajos masszázs hatásmechanizmusa sok mindenben hasonlít a mézmasszázséra. A bőrbe masszírozott illóolaj a vérkeringésen keresztül az egész szervezettel érintkezik, egyszerre képes a fizikai és a pszichés állapot javítására. Az illóolajok teljes egészében csak órákkal a masszírozást követően szívódnak fel, ezért közvetlenül a kezelés után nem szabad zuhanyozni. Ezeknek az olajoknak a helyes használata külön szakértelmet igényel, egy másfajta masszázstanfolyam anyagában természetesen csak érintőlegesen jelenhet meg.

A fogyasztó masszázsnak többféle változata létezik. Tulajdonképpen a legtöbb masszázstanfolyam anyagában szerepelnek olyan fogások is, amelyek kisebb-nagyobb mértékben alkalmasak a manapság népbetegségnek számító túlsúlyosság kezelésére. Az egyik leghatásosabb, kifejezetten a fogyás elősegítésére összpontosító masszázsfajta az orosz cellulit- és zsírégető masszázs. Magyarországon Zayzon Nándornak köszönhető a módszer népszerűsége. Az alkalmazott fogások a svédmasszázs technikáihoz hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy a fogyasztó masszőr célzottan kezeli a legfontosabb helyeket, az épp megfelelő intenzitással. Az orosz masszázzsal beindítható a fogyás alapfeltétele, a szervezet salaktalanítása, és folyamatosan csökkenthetők a zsírpárnák. Az izomtónus fokozódik, a bőr rugalmasabbá és feszesebbé válik.

Noha mindegyik masszázstanfolyam önálló rendszer átadására vállalkozik, a saját módszerünket is eredményesebben alkalmazhatjuk, ha ismerjük a többi masszázstípus hatásmechanizmusát is.

Illóolajos masszázs Lomi-lomi alkalmazása Mauri masszázs Kiváló masszázs technikák Stresszoldó hatás